Våga Fråga – Vi på våga fråga bemöter funderingar som barn har genom en barnbok där vi uppmuntrar barn till att våga fråga.

Våga Fråga – Vi på våga fråga bemöter funderingar som barn har genom en barnbok där vi uppmuntrar barn till att våga fråga.

Vi har under tre veckors tid arbetad med en barnbok som riktat in sig till lågstadiebarn som uppmuntrar deras nyfikenhet och mod att utforska kunskap direkt från källan, denna bok har vi läst upp i en live på vår instagram. Vi har även fått feedback från 20 barn som bekräftade att boken har förändrat deras sätt att få kunskap, detta genom att våga fråga. 

 

Men hur kom vi fram till vår ide?

Tanken om fördomar, olika normer och olika funderingar kring stereotyper i vårt samhälle fick oss att undra, hur kan vi, en grupp på fyra ungdomar, motverka detta. Vi började tänka på var fördomarna härstammar sig och hur man kan förebygga detta. Okunskap eller kunskap från “fel” källa kan bidra till förutfattade meningar vi har om människor.  Alla växer upp med olika förutsättningar i livet, genom denna bok ger vi  en förebild till när det kommer till att våga fråga och bemöta sina förutfattade meningar om folk.

     “Fanny Vågar Fråga” är en barnbok som tar upp frågor kring exempelvis rasism, sexuell läggning, funktionsvariationer och könsnormer. Det är stora ämnen omformulerade till enkla frågor med enkla svar, så att barnen enkelt kan förstå. Målet var att nå ut till så många som möjligt med boken, vi startade därför ett intagram konto där man kan följa vår utveckling. Vi har även filmat oss själva när vi läste upp boken som vi publicerade, som en live, på instagram. Alla människor har fördomar, vi ville med vår bok uppmärksamma att det är okej att fråga, det är okej att inte alltid veta svaret och det är okej att vara annorlunda. Du måste bara våga fråga.  

 

Resultat: instgram (vagafraga.2020) & länken till boken 

 

 Gruppen:

Arin Sulaiman- sociala medier ansvarig

Maya Livne – kommunikationsansvarig 

Shayan Faraj – projektledare

Hawo Guled- Administratör 

 

  • Date december 18, 2020
  • Tags Projekt, Projekt, Projekt, Projekt