Tack till alla deltagande på Skolkonferensen 2024!
Bildspel från Skolkonferensen 2024 på Veras Gräsmatta, Chalmers. Varmt välkomna tillbaka nästa år!
Bildspel från Skolkonferensen 2024 på Veras Gräsmatta, Chalmers. Varmt välkomna tillbaka nästa år!
Sagt om Skolkonferensen 2024:
”Jag tar med mig att allt är möjligt, bara man vågar prova något nytt.”
”Jag blev väldigt pepp och sugen på att jobba med något projekt med våra elever som ger värde för någon annan. Jag tror, precis som det pratades om på konferensen, att det ger så mycket både för eleverna som utför arbetet och de som är mottagare. Att få eleverna att känna att det är på riktigt det dem gör.”
”Jag tar med mig det som flera av eleverna pratade om; att tro på eleverna och låta dem få testa på och lära sig av hur det går. Att jag som lärare inte alltid ska tala om för dem vad och hur de ska göra.”
Den 16 december välkomnar vi dig som är nyfiken på hur man kan arbeta mer värdeskapande i skolan och jobbar som lärare, rektor eller inom EHT på en gymnasie- eller högstadieskola.
Förebildarnas skolkonferens är en kraftsamling som fokuserar på värdeskapande entreprenöriellt lärande och dess effekter på elevers studiemotivation, egenmakt, lust att lära samt tilltro till demokratin och framtiden. Konferensen erbjuder ett flertal föreläsningar med forskning inom aktuellt ämne, ungas perspektiv och upplevelser, kreativa workshops och erfarenhetsutbyte mellan skolor, lärare och rektorer.
Vi ses för att få konkreta exempel på hur skolan och du som vuxen i skolan kan stärka ungas handlingskompetens inom socialt hållbara frågor i syfte att få unga att bli självständiga demokratiska samhällsmedborgare.
Skolkonferensen kan genomföras med stöd av Skolverket och Västra Götalandsregionen.
Tid: 09.00-15.30
Plats: Veras gräsmatta, Vera Sandbergs allé 8, 411 33 Göteborg
Sista anmälningsdag 11 december. Konferensen är kostnadsfri.
09.00 Frukost & mingel
Pass 1: Nuläge
09.20 Intro med Förebildarna
09.45 Skolverket: Europarådet och EU:s ramverk för nyckelkompetenser
Pass 2: Effekter av värdeskapande och entreprenöriellt lärande
10.00 Martin Lackéus: Värdeskapande entreprenöriellt lärande i en meningslös skola
10.45 Mariah ben Salem Dynehäll: Att leda elever i osäkerhet
11.15-11-25 Paus
11.25 Panel med lärare, föreläsare och elever
12.00 Lunch
Pass 3: Co-creating Change
12.45 Att leda i en föränderlig värld
13.00 Learning by laughing – Workshop i kreativt samarbete med Hjalmar Hardestam
13.20 Framgångsfaktorer för att leda förändring. Lärare och elever medverkar. Workshop.
14.30 Fika och mingel
14.50 Avrundning med elever. Avslut ca kl. 15.30
Sagt om Skolkonferensen 2023:
”Forskarens föreläsning var väldigt intressant utifrån kunskapssyn och arbetssätt i skolan. Dessutom det var givande att träffa lärarkollegor från andra skolor och få utbyta tankar och idéer med varandra.”
”Jag har byggt på min ryggsäck med ideer och tankar som jag är så pepp på att presentera för eleverna”
”Jag känner inspiration och motivation till att starta igång Generation F!”
Mariah ben Salem Dynehäll är författare och vd för Drivhuset Göteborg. Temat för Mariahs föreläsning är att leda i osäkerhet, ett ämne som hon har skrivit flera böcker om. Mariah har i många år fört människor och grupper från idéer till hållbara affärsmodeller, tränat dem i värdeskapande processer och genomfört utvecklings- och innovationslabb i vitt skilda sammanhang.
Martin Lackéus är forskare vid avdelningen för Entrepreneurship & Strategy på Chalmers Tekniska Högskola. Hans forskning fokuserar på handlingsinriktad lärande, hur man främjar entreprenöriellt tänkande och på metoder för att mäta lärande inom både utbildning och vidareutbildning.
Hjalmar Hardestam, grundare av Göteborg Improv Comedy Club, är en erfaren improvisatör med internationella framträdanden. I sin föreläsning visar han hur improvisation kan främja kreativitet, samarbete och innovation, och ger verktyg för att utveckla eget kreativt tänkande.
Vilda går Samhällsprogrammet på De la Gardiegymnasiet i Lidköping och har bland annat medverkat på Förebildarnas Generation F-program.
Lea går Samhällsprogrammet på De la Gardiegymnasiet i Lidköping och har bland annat medverkat på Förebildarnas Generation F-program.
Josefine går Barn- och fritidsprogrammet på Burgården i Göteborg och har bland annat medverkat på Förebildarnas Generation F-program.
Lovisa studerar på Hvitfeldska gymnasium och har bland annat medverkat på Förebildarnas Generation F-program.