Den här sommaren har 200 ungdomar ett lite annorlunda sommarjobb – vi är förändringsagenter vilket är ett initativ av Ung Handlingskraft tillsammans med Göteborgs stad. Ung Handlingskraft är en icke vinstdrivande organisation som vill ta till vara på ungdomars idéer och drivkraft. Under sommarlovet arbetar vi i mindre grupper med olika projekt som ska planeras och genomföras med syfte att göra gott i närområdet. Vårt projekt kallas för My hoods och målet är att genomföra en rundvandring med politiker i Tynnered. Detta vill vi göra för att visa mer av Tynnered än den sidan som syns i media. För även om området har mycket problem så finns det också goda sidor som många inte vet om. Dessutom vill vi dela med oss av våra tankar och idéer och prata med politikerna om till exempel segregation och vår önskan om en mötesplats för ungdomar som kommer från olika delar av stadsdelen Västra Göteborg.
Västra Göteborg är en av Göteborgs allra mest segregerade stadsdelar. I området Tynnered brottas politikerna med gängkriminalitet, skottlossningar, dåliga skolresultat och ungdomar som i mycket tidig ålder blir kriminella. Andelen elever som 2015 gick ut Tynneredsskolan med minst godkänt i alla ämnen var 41 %, och endast omkring hälften av eleverna som slutar nian är behöriga att börja gymnasiet. Motsvarande siffror för Fiskebäcksskolan, inte mer än tio minuter bort, var att 89 % av alla elever var åtminstone godkända i alla ämnen, och nära 100 % hade gymnasiebehörighet.
Ungdomarna i Tynnered växer upp i en otrygg miljö och många ser upp till framstående gängmedlemmar. Unga killar ser dessa kriminella tjäna riktigt bra med pengar utan stor ansträngning och vill själva bli som dem. Barn så unga som 12-13 år dras in i gängen och när man väl blivit indragen är det mycket svårt att ta sig ut. Många i Tynnered har föräldrar med utländsk bakgrund, som varken känner till det svenska samhället eller språket väl. I Göteborg Direkt berättar man att hos de somaliska föräldrarna är förtroendet för polisen lågt på grund av den korruption som finns inom polisen i deras hemland. Föräldrarna tar därför inte hjälp av dem, trots att dessa myndigheter skulle kunna hjälpa att hindra sina barn från att göra fel val och hamna i dåliga kretsar.
Ett steg i rätt riktning för att minska mängden ungdomar som blir kriminella i Tynnered skulle kunna vara att ha en bättre dialog mellan myndigheter/auktoriteter och föräldrar. Föräldrar är förebilder och om de är mer medvetna om vad som händer i sitt område och att deras barn är i riskzonen, så kan de hjälpa till att stoppa barnen från att göra fel val. Informationen i mer utsatta områden måste bli bättre, kanske skulle man kunna arrangera informationsmöten där föräldrar får träffa representanter från polisen eller andra myndigheter.
Vi känner att politiker inte bemödar sig att komma och träffa folk i Tynnered. Det får två stora konsekvenser – dels att förtroendet för politiker är lågt, dels att antalet partiaktiva unga med bakgrund i förorten förblir lågt. Av vår egen erfarenhet känner sig många i förorter/utsatta områden ganska bortglömda av politikerna och samhället. Somliga anser att ingenting görs för att förbättra deras situation och vissa går till och med så långt att de börjar förakta samhället de lever i. Även om politikerna försöker göra bra saker så är detta inget som majoriteten av ungdomarna i Tynnered märker av – därför tror vi det skulle vara bra om ungdomar och politiker från exempelvis kommunfullmäktige får mötas. Vi tror att det skulle vara ett väldigt givande möte mellan två olika världar, och att det skulle vara värdefullt för politiker att höra vad ungdomar har att säga, samt värdefullt för ungdomar att höra vad politiker har att säga.
2016 togs beslutet att Tynneredsskolan skulle avvecklas på grund av det vikande elevunderlaget och betyg som inte förbättrats nämnvärt trots ökat ekonomiskt stöd. Avsikten med detta är enligt Bo Niklasson, chef för sektor utbildning i Västra Göteborg att “skapa mer jämlika skolor i stadsdelen.” Han menar att heterogena skolor gynnar alla barn.
Vi från projektet My hoods tycker att detta absolut är ett steg i rätt riktning. Eleverna som tidigare gick på Tynneredsskolan kommer i hög utsträckning att istället hamna på t ex Önneredsskolan, en skola som generellt haft rätt bra resultat under lång tid. Eleverna på Önneredsskolan kommer dessutom från flera olika delar av stadsdelsnämnden, till skillnad från på Tynneredsskolan där i stort sett alla kommer ifrån Tynnered. Även på Önneredsskolan kommer världar att mötas och vi tror att detta kommer att minska klyftan mellan ungdomar från Tynnered och andra områden i Västra Göteborg.
Ett annat sätt att minska ungdomskriminaliteten i Tynnered skulle kunna vara att skapa fler jobb som inte kräver en högre utbildning, både sommarjobb och extrajobb. Detta tror vi skulle få ungdomar att känna att de bidrar till samhället och ge dem mer framtidshopp och möjligheter. Vi vet att exempelvis äldrevården nästan alltid behöver mer personal, men detta kanske inte många ungdomar i Tynnered vet om. Därför skulle det vara bra att försöka nå ut med den informationen, via sociala medier eller att Göteborgs stad informerar ungdomar att det finns jobb för dem att söka. Ungdomar behöver också pushas till att söka så tidigt som möjligt. Ungdomar är ofta omotiverade och låter bli att söka jobb eftersom de tror att det är svårt eller ett slöseri av tid eftersom de tror att de ändå inte kommer att anställas.
När vi tilldelades projektet My hoods kom vi snabbt fram till att vårt mål med projektet skulle vara att dela med oss av våra tankar och åsikter till politiker i Göteborg och framförallt i vår stadsdel Västra Göteborg. Ge dem ett perspektiv på samhällsfrågor som de kanske inte så ofta får ta del av – ungdomarnas. Onsdagen den femte juli ska vi gå en rundvandring med politiker i Tynnered och framföra våra idéer, åsikter och önskemål. Detta ser vi väldigt mycket fram emot!
–Sarah Holmér-Sposato & Andreas Petersson, My hoods