Porträttet

Porträttet är reportageserien där vi lyfter och hyllar lokala förebilder och berättar storyn bakom alla de fantastiska förebilder som finns därute. Människor som är en inspirationskälla och förebild för unga.

#allakanvaraenförebild

Besam Yousef

MMA fighter, studerar till behandlingspedagog

”Sedan 6 år tillbaks har jag arbetat med ungdomar, men de senaste åren spenderat min tid med ensamkommande ungdomar. Det jag gör är att guida dom genom samhället här i Sverige.

Ett råd till alla unga är att tro på sig själva och sträva efter de mål man har. Det har blivit allt mer vanligt att vi har ett offermentalitet här i samhället där man anser att man ska få allt serverat på ett silverfat. Istället för att sitta och tycka synd om dig själv , gå upp och gör något åt det. Våga tro på dig själv, gå emot fördomar och motbevisa alla hinder. Se dina hinder som lösningar. Många har fördomar om att MMA fighters ska ha tatueringar, ta anabola och vara aggressiv utanför ringen ,så är det inte. Man blir drogtestad innan varje match, tatueringar är upp till var och en. Personligheten har ingenting med själva sporten att göra utan man kan vara den mest ödmjukaste personen både i och utanför ringen.

Att vara en förebild är för mig en person som inspirerar och motiverar andra. Jag själv har ingen specifik person som förebild utan jag tar till mig lite av alla.
Jag kommer ihåg för 3-4 år sedan när jag fick mitt kontrakt med UFC och blev en offentlig person. Det var väldigt ovant för mig med tanke på att jag hellre håller en lågprofil. Något jag sent kommer glömma trotts det offentliga livet var min första debut match i globen. Där representerade jag för första gången Frölunda, Göteborg och Sverige. Även om matchen inte gick bra så var det en upplevelse fick lärdom från.

Det spelar ingen roll vart roten är ifrån så länge man har viljan kan man lyckas. Idrotten har fångat upp så många som har kunnat hamna snett i livet på dess rätta vägar. Därför står jag för mer idrott åt folket.”

Petra Elio

Gruppchef skola och krönikör på GP

“Den jag har blivit idag tror jag kan bero på att när jag var yngre så tränade jag ett basketlag som bestod av unga tjejer som var yngre än mig. Att få leda och redan då och där få vara ett stöd för unga människor fick mig att inse att jag är ju viktig, de behöver mig. Att lyssna är ett steg i att leda. När vi lyssnar är vi närvarande och kan ta in vad personen säger. Ju mer vi lyssnar ju tryggare blir det.

Det som har stärkt mig är när jag har mött olikheter, såna som inte alls tycker som mig, ibland provocerat mig, men det är då jag har jag har lyssnat extra för att sedan kunna fortsätta leda. En till sak som gjort mig till den jag är idag är ett gott stöd hemifrån och min omgivning. Jag skulle nog säga att erfarenhet sen tidig ålder där man känner att man gjort skillnad kan vara en morot som gjort att man fortsatt.

Jag vill att unga människor ska lyckas , att drömma stort och även känna att inga drömmar är för stora. Ungdomar är det bästa vi har i samhället, de är morgondagens generation och även förebilderna i sin tur, därför är utbildning ett oerhört viktigt medel för att vara redo för livet. Det som triggar igång mig är att se ungdomarna lyckas, att kunna se det genom deras ögon och sedan följa deras utveckling.

Att vara förebild är som en kompass, man visar vägen, man hjälper när man inte vet hur man ska gå vidare. Som lärare här på gymnasiet så vill vi få alla unga att våga fråga, det finns alltid någon som har svar på ens frågor”

Mikael Olausson

Lärare på Angeredsgymnasiet

“Jag har två jobb, jag är lärare här på Angereds gymnasium och fotbollscoach på fritiden. Livet finns i fotbollen och för mig är fotboll livet, och det är verkligen något jag brinner för. Det handlar om så mycket mer än att bara sparka en boll och själva fotbollen i sig hade kunnat vara vad som helst, det är alla kontakter, relationer och upplevelser runt om som är spännande. En förebild för mig är någon jag beundrar för hur de är som personer, hur de behandlar andra och hur de ser på omvärlden, min förebild är min mamma.

Jag gillar verkligen att jobba med ungdomar och lägger mycket tid ideellt, speciellt som fotbollstränare. Ett litet mantra jag följer är att jag alltid försöker behandla andras barn som mina egna barn. Det är viktigt att komma ihåg att det är fler än ens egna föräldrar som formar en. Det är lärare, tränare och ens umgängeskrets som påverkar hur man blir. Därför tycker jag det är viktigt att alla tar sitt ansvar att vara ett gott föredöme, allt vi gör påverkar. Det är svårt att säga hur erfarenheter påverkar en som person, negativa erfarenheter kan få positiv påverkan och positiva erfarenheter kan få negativ påverkan. Det är därför det är så svårt att fostra barn och ungdomar, det viktigaste är att alla är uppmärksamma på hur det landar hos individen, eftersom alla tar emot information och upplevelser olika.

Kom ihåg att livet är ganska enkelt, du får det du ger. Om jag har en dålig dag hämtar jag kraft genom att ge mer positiv energi, för jag tror på att om man ger positiv energi så får man positiv energi tillbaka. Väljer jag att se svagheterna och det negativa i samhället kommer det att vara det samhället jag upplever. Det vi gör påverkar alltid andra, alla har ansvar för att samhället ska bli bättre. Det livet jag lever nu är det livet jag vill leva, jag hoppas att jag om tio år fortfarande är lika nyfiken på att lära känna människor som jag är idag och att jag har samma värderingar.”

Nedan kan du läsa några av de inspirerande berättelserna av lokala förebilder. Du har också möjlighet att själv nominera din förebild genom att skicka oss ett e-post till info@forebildarna.se.